JobBootcamp

4 tips om meer uit jouw sollicitatiegesprek te halen.

augustus 10, 2016

Wil jij meer halen uit jouw sollicitatiegesprek? Wil je maar wat graag worden uitgenodigd voor het arbeidsvoorwaardengesprek? Kortom, wil jij er alles aan doen om het gesprek positief te beïnvloeden? Beantwoord je deze vragen met ja, lees dan verder!

Een goed sollicitatiegesprek heb je niet zomaar. We hebben de vier belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet:

 1. Jouw motivatie om deze baan bemachtigen
  Zorg dat je goed weet waarom je deze baan wilt bemachtigen. Ken jouw antwoord op de volgende vragen: Waarom past deze baan bij jou en, net zo belangrijk, waarom pas jij bij deze baan? Met jouw antwoorden kun je je gesprekspartners overtuigen dat jij gemotiveerd bent voor deze functie.
 2. Zelfkennis
  Doordat je zelfkennis hebt, kun je makkelijk vragen beantwoorden over jezelf en je carrière. Zo begrijp je dat bij jouw sterke punten ook valkuilen horen en dat je jezelf scherp moet houden als het gaat om je zwakke punten. Ook weet je waarom jouw carrière zo is gelopen en hoe je wilt dat deze verder gaat.
 3. Gedegen voorbereiding
  Jouw gesprekspartners bereiden zich voor door jouw CV en motivatiebrief te lezen. Jij bereid je voor door de vacaturetekst te lezen, de website van de organisatie goed te bekijken en je gesprekspartners te googelen. Wat kun je zien op LinkedIn? Hebben ze een Twitter account (en wat zeggen ze daar)? Zijn er andere bronnen van informatie? Wat valt je op? Welke mening hebben ze? En hoe kan je jezelf het beste voorbereiden op een sollicitatie?
 4. Gespreksvaardigheden
  Door echt te luisteren en antwoord te geven op de vragen heb je al een goed gesprek. Zodra je je motivatie een plek kunt geven in het gesprek komt je ook over als een enthousiaste kandidaat. Door initiatief te nemen in het gesprek kun je je gesprek sturen en door je voor te bereiden weet je ook hoe je het kunt sturen. Zorg er dus voor dat jouw gesprekstechnieken in orde zijn!

 

 

 

Volg:
JobBootcamp | Lange Nieuwstraat 105 | 3512 PG Utrecht | tel. 030-227 03 96 | mail. info@jobbootcamp.nl