JobBootcamp

Een sollicitatiegesprek voorbereiden: 14 veelvoorkomende vragen

december 30, 2013

Een goede voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek is het halve werk! Een onderdeel van deze voorbereiding is om stil te staan bij veel voorkomende vragen. Welke vragen mag je verwachten tijdens het sollicitatiegesprek? We hebben zelf nagedacht maar vooral rondgevraagd wat de meest voorkomende vragen zijn die je mag verwachten tijdens een sollicitatiegesprek.

De 14 vragen waar je zeker van kunt zijn dat ze aan bod komen tijdens het sollicitatiegesprek:

 1. Vertel eens iets over jezelf?
  De klassieke vraag om het gesprek mee te beginnen. Je krijgt meteen de kans om je pitch te vertellen. Bereid deze voor!
 2. Hoe omschrijven jouw vrienden jou?
  Deze vraag komt vaak naar voren tijdens een gesprek, dit is het moment voor een spontaan en authentiek antwoord over jouw persoonlijkheid. Als het goed is levert deze vraag niet hetzelfde antwoord op als de vraag hoe jij je zelf ziet, omdat beiden vanuit andere perspectieven een persoon – jij in dit geval – beschrijven.
 3. Wat weet je over ons bedrijf? of Wat spreekt je aan in ons bedrijf?
  Met deze vraag peilt men naar jouw interesse in het bedrijf en of je je serieus hebt voorbereid op dit gesprek. Doe dit dus ook!
 4. Wat trekt je aan in deze job?
  Met deze vraag willen ze twee dingen achterhalen: “Ken je ons bedrijf?” en “Waarom wil jij deze baan?”. Vertel waarom het bedrijf je zo aanspreekt en waarom juist deze functie door jou gewenst is. Wees eerlijk, het is de functie die je de komende jaren wilt gaan uitoefenen dus hier is alleen ruimte voor jouw motivatie.
 5. Wat spreekt je minder aan in de job?
  Deze vraag komt al wat minder vaak voor maar bereid je er wel op voor. Er is altijd een minder aangename kant aan een job. Vertel eerlijk wat je minder ligt of waarover je twijfels hebt. Het laat zien dat je je niet laat afschrikken, en dat je echt kiest voor deze functie, inclusief de mindere kanten.
 6. Wat is je grootste succes en wat is de grootste mislukking in je carrière? of Beschrijf jouw kwaliteiten en wat zijn jouw mindere eigenschappen?
  Jij wilt waarschijnlijk graag vertellen waar je goed in bent en de interviewer is vooral geïnteresseerd in het grootste probleem dat je moest overwinnen. Hoe ga je met problemen om? Tijdens het gesprek zul je geconfronteerd worden met vragen over de lastige situaties uit jouw carrière. De interviewer wilt dus graag weten hoe je hiermee omgaat.
 7. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  Deze veelgestelde vraag lijkt erg op de voorgaande vraag. Het verschil is dat je hier kernachtig benoemd wat je sterke en aandachtspunten zijn. De vervolgvraag is: “Kun je hiervan een voorbeeld geven?” Die voorbeelden heb je al bij de vorige vraag bedacht.
 8. Hoe ziet jouw ideale baan er uit?
  Verlies jezelf niet in het uitvoerig beschrijven van de functie. Geef bepaalde taken aan die jouw ideale job zeker moet hebben of die doorslaggevend zouden zijn als je zou moeten kiezen tussen twee jobs. Als je te specifiek bent sluit je wellicht deze functie teveel uit (naar idee van de interviewer) en wordt je afgewezen op je eigen antwoord.
 9. Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever?
  Dit is een voor de hand liggende vraag waarop een duidelijk antwoord wordt verwacht. Leg uit wat je precies miste in je vorige job en sla de brug naar deze functie. Geef aan wat je wil bereiken door op deze baan te solliciteren.
 10. Heb je sollicitaties lopen bij andere werkgevers?
  Geef een eerlijk antwoord op deze vraag. Het is normaal dat jij gesprekken hebt met verschillende werkgevers.
 11. Waarom zouden we voor jou kiezen en niet voor een andere kandidaat? Wat voeg je toe aan ons bedrijf?
  Deze vraag krijg je op dat moment dat ze al een vrij goed beeld van je hebben. Pak deze kans om jouw sterke punten extra te benadrukken.
 12. Wat is jouw doel? Waar zie je jezelf over 10 jaar?
  Komen jouw doelen overeen met de doelen van de organisatie? Bedenk hoe je samen naar je doelen toe kunt werken. Let op: geld is geen doel, geld is een middel. Manager worden is zeker geen doel. Waarom wil je wat? Stel jezelf 5 maal de vraag waarom en je komt bij de diepere betekenis!
 13. Wanneer had je voor het laatst het gevoel dat je door de grond wilde zakken?
  Jouw antwoord verteld iets over je persoonlijkheid. Heb je zelfinzicht, sta je open om te leren van je ervaringen?
 14. Heb jij nog vragen?
  Deze laatste vraag grijp je beet om de vragen te stellen die jij hebt over de organisatie en de functie. Deze vragen heb je paraat als je je goed hebt ingelezen. Dus niet alleen de vacaturetekst en de website maar ook nieuwsberichten en berichten in social media. Laat zien dat je interesse hebt, dat je sollicitatie serieus is!
Wil je weten hoe je echt een overtuigend sollicitatiegesprek voert? Of wil je een aankomend gesprek graag oefenen en voorbereiden met een van onze trainers? Bekijk dan de training “Het Sollicitatiegesprek” of een van onze andere sollicitatietrainingen.
Volg:
JobBootcamp | Lange Nieuwstraat 105 | 3512 PG Utrecht | tel. 030-227 03 96 | mail. info@jobbootcamp.nl