Werken met plezier: wees eerlijk naar jezelf en negeer dat niet

In de blogreeks ‘zo deden zij het’ laten we elke maand een pionier van werkplezier aan het woord. Om duidelijk te maken: met veel plezier naar je werk gaan is niet alleen mogelijk, het is zelfs heel normaal. Maar hoe vind je zo’n baan? En hoe weet je eigenlijk wat je wil?
Deze week in de spotlight: Leo Rietbroek (63). We lezen hoe Leo’s levendige loopbaan ons waardevolle wijsheden brengt, over persoonlijke ontwikkeling en over erachter komen wat je wil. Want van wie kan je beter leren dan van een man met een schat aan levenservaring? Bovendien zit hij vol met tips voor beginners op de banenmarkt. Leo, vertel ons, hoe krijg je plezier in je werk?

Allereerst: wat voor werk doe je?
Ik ben (vrijwillig) coach. Of beter gezegd: ik ben met pensioen en adviseer en coach onder andere startende ondernemers. Fantastisch vind ik dat! Daarvoor heb ik 22 jaar met veel plezier bij de NS gewerkt en op mijn 54e een carrière switch gemaakt. Toen heb ik nog 8 jaar bij Blijf Groep gewerkt, een organisatie die zich inzet voor hulp bij en preventie tegen huiselijk geweld in Amsterdam.
Hoe kwam je aan die baan?
Vroeger heb ik bedrijfseconomie gestudeerd in Rotterdam. Achteraf gezien een goede keuze, maar daar was ik me toen totaal niet van bewust. Ik heb gewoon mijn interesse gevolgd. Tijdens mijn studie heb ik al verschillende banen uitgeprobeerd, die zijn essentieel geweest om erachter te komen wat ik wilde. Daardoor kon ik mijn koers bepalen zodra ik klaar was met studeren. Toen heb ik bij de NS aangeklopt. Daar kon ik aan de slag als controller, dan adviseer je de directie op financieel economisch gebied. Ook heb ik diverse managementfuncties gehad en heb ik leiding gegeven aan veranderprocessen.
Hoe weet je wat je wil worden?
Gaandeweg ontdek je steeds meer wat je leuk vindt. Volgens mij is de eerste stap richting geluk: bedenken in welke bedrijfscultuur je terecht wil komen.
‘’Het is heel belangrijk om te bedenken voor wie en voor wat je iets wil betekenen.’’
Ik vind het belangrijk dat jongeren, tijdens het uitproberen van banen, blijven nadenken over wat ze willen. Soms spreek ik mensen die daar op hun 40e pas mee beginnen, omdat ze ongelukkig zijn en tegen gigantische obstakels aanlopen. Zonde van al die jaren! Mijn filosofie is: je moet het altijd zelf doen. Sta van tijd tot tijd stil bij wat je doet en hoe dat voor je voelt. Je kunt niet afwachten tot het vanzelf komt.
Hoe heb jij die ontwikkeling doorgemaakt?
Ik heb zelf veel inzicht opgedaan door de intensieve trainingen die regelmatig door de NS werden aangeboden. Die trainingen waren ook gericht op persoonlijke ontwikkeling. Daardoor kreeg ik veel meer zelfkennis en heb ik veel geleerd over anderen. Alle mensen zijn anders en reageren anders. Zeker als leidinggevende was dit nuttig. Ik heb geleerd om anders naar mensen te kijken.
”Een van de succesfactoren als je verder wil: wees eerlijk naar jezelf, luister goed naar jezelf en negeer dat niet”
Wijze tips van onze ervaringsdeskundige:
Ik vond zelf meditatie en yoga een hulpvolle manier om te leren om naar mezelf te luisteren, maar ik wil niet zeggen dat iedereen dat met doen hoor! Gewoon met vrienden over het onderwerp praten kan natuurlijk ook. Ik begeleid nu ook studenten bedrijfseconomie bij hun afstudeerscriptie en vind het erg jammer dat de opleiding ze hier onvoldoende in stimuleert. Studie gehaald, en dan? Ze leren je niks over de ‘en dan’. Uit de reflectieverslagen die studenten moeten maken zie je dat zij moeite hebben om naast de inhoudelijke reflectie ook de persoonlijke reflectie naar voren te brengen.
Hoe zou jij werkplezier omschrijven?
Voor mij is werkplezier dat je ondanks grote inspanningen en lange werktijden nog steeds energie hebt, omdat je vanuit passie werkt. Overigens zit daar wel limiet op. Je zal altijd regelmatig afstand van je werk moeten nemen. Ook vind ik het belangrijk om een toegevoegde waarde te hebben binnen een bedrijf.
Daarnaast heeft voor mij het nemen van risico’s ook bijgedragen aan werkplezier. Toen ik besloot om mijn baan bij NS op te zeggen en weg te gaan van alle veiligheid, heeft dat me weer opnieuw veel plezier en energie gebracht! Ik vond binnen 4 maanden een nieuwe baan, dat kan dus gewoon op 54-jarige leeftijd. Ik geloof er heilig in dat als je open staat voor mogelijkheden en je alert bent op wat er in de wereld om je heen gebeurt, er echt wel iets op je pad komt dat veel werkplezier gaat opleveren.
Mocht je na het lezen denken ‘’Ik ben blij te concluderen dat ik met veel plezier naar mijn werk ga.’’
→ Ja: Wat fijn! Vind je het leuk ook geïnterviewd te worden? Stuur een mailtje naar sophie@jobbootcamp.nl
→ Nee: Wij zijn gespecialiseerd in mensen naar werkplezier brengen. Bel ons gerust een keer op voor vragen of advies. (tel. 030 227 0396)