JobBootcamp

In 10 stappen jouw eigen ambassadeurs creëren

januari 14, 2015

Heb jij de mensen al gebeld die jou kunnen helpen aan een baan? Ben je het gesprek al begonnen waarin jij vraagt of ze jouw ambassadeur willen zijn? Weten ze al welke baan jij zoekt en dat ze een sleutelrol spelen bij het veroveren van die baan?

Ambassadeurs zijn mensen uit je netwerk die ook wel andere namen krijgen zoals: kruiwagen, springplank, vrienden, familie e.d. Het zijn mensen die jou kennen en je een mooie baan gunnen, alleen weten ze vaak nog niet wat je exact zoekt en hoe ze je mogen aanprijzen.

Creëer in 10 stappen jouw eigen ambassadeurs

 1. Schrijf je eigen pitch uit.
  Dit is een kort en krachtig verhaal dat de luisteraar informeert over welke baan je zoekt. Het is een mix van je motivatie, waarom ben jij er goed en en waarom ben je zo uniek en leuk?
 2. Staan je social media instellingen goed? 

  Zijn de foto’s die van jou te vinden zijn, bijvoorbeeld via Google, representatief? Klopt je werkervaring op Linkedin en zijn je werkzaamheden volledig uitgeschreven? Kortom is de online informatie over jou ondersteunend? Zo niet, pas het aan!
 3. Onderzoek welk bedrijven je leuk vindt en vooral waarom!
  Maak een top 10 bedrijven lijst, dit zijn de bedrijven waar je je op gaat richten. Als je moeite hebt om dit te bepalen, schrijf dan op welke criteria voor jou van belang zijn en geef alle bedrijven scores. Zo kun je snel uitzoeken welke bedrijven bij je passen.
 4. Werk per bedrijf duidelijk uit waarom jij daar wilt werken en waarom ze jou moeten willen hebben.
  Dit is een combinatie van stap 1 en 3.
 5. Schrijf op welke mensen je kent binnen je top 10 bedrijven lijst, dit zijn je potentiële ambassadeurs.
  Linkedin kan je hierbij uitstekend helpen. Ga naar Linkedin,  advanced search, tik in het veld ’company’ de naam van het bedrijf in, geef bij het veld eronder aan dat ze er nu werken. Klik op search waarna Linkedin je laat zien welke mensen uit je netwerk er allemaal werkzaam zijn. 1e graads mensen ga je bellen. 2e graads mensen benader je via de shared connections, ze staan onder het foto’tje. Dit doe je door een telefoontje te plegen of een live gesprek aan te gaan. Een mail sturen lijkt handig maar ben je er van bewust dat dit vele malen minder activeert dan een gesprek. Meer hierover lees je bij stap 7.
 6. Herhaal stap 5 totdat je alle bedrijven op je lijst hebt afgevinkt.
  Let er wel op dat je dit goed blijft doen, focus is belangrijk! Neem hier dus de tijd voor.
 7. Creëer je ambassadeurs!
  Bel je ambassadeurs en vertel ze waarom je contact met ze opneemt. Nog beter is het om te proberen om een afspraak te maken, dit laat namelijk zien dat je hen belangrijk vindt en dat dit voor jou serieus is. Neem voor het telefoontje de tijd. Zorg dat je relaxed bent, dat je niet gestoord kan worden en dat je verhaal duidelijk is. Oefen als je merkt dat je verhaal nog niet lekker loopt.Vraag ook aan deze mensen wat ze zo goed vinden in jou? Waarom willen ze je helpen?
 8. Is je verhaal online nog steeds goed?
  Hebben de antwoorden van jouw ambassadeurs je nieuwe inzichten gegeven? Zo ja, neem deze dan mee in je online profiel (denk met name aan je summary/samenvatting).
 9. ‘On top of mind’ blijven.
  Nu is het zaak om on top of mind te blijven, laat dus online zien dat je er bent. Deel leuke en interessante artikelen met je netwerk. Let op wat je op Linkedin en Facebook deelt. Linkedin is zakelijk en privé foto’s zijn voor Facebook. Zorg dat er focus is op jouw zoektocht maar overdrijf niet, voorkom dat mensen je beu raken omdat je zoveel plaatst.
 10. Bereid je voor op de volgende stappen:
  • Je sollicitatie instrumenten aanpassen per bedrijf, zorg ervoor dat ze hun vragen beantwoord zien in jouw cv en motivatiebrief.
  • Je sollicitatiegesprek voorbereiden.
Maar liefst 3 op de 4 vacatures worden ingevuld door netwerken! Wil jij je netwerk optimaal leren inzetten bij je zoektocht naar die nieuwe baan? Volg dan nu onze training “Jouw Banenjacht”!

Laat je LinkedIn profiel checken:

Naam

E-mail

Link naar LinkedIn profiel

Volg:
JobBootcamp | Lange Nieuwstraat 105 | 3512 PG Utrecht | tel. 030-227 03 96 | mail. info@jobbootcamp.nl