JobBootcamp

Job Hunting!

Ben jij bezig met het solliciteren naar jouw nieuwe JOB? En wil je er alles aan doen om de baan te bemachtigen? Ben je bereid je grenzen te verleggen en jezelf continue te verbeteren? Wil jij resultaatgericht werken aan je carrière? Ben je klaar met de voorbereiding? Dan wordt het de hoogste tijd om de JOB-jacht te openen!

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek wordt je niet zomaar. Zaak is het om op te vallen en de juiste mensen te bereiken. Hoe je dat doet? Ontdek het zelf door actief aan de slag te gaan met deze 12 tips!

1. Stop niet te veel tijd in het reageren op traditioneel gepubliceerde vacatures.

Op een traditioneel gepubliceerde vacature reageer je alleen wanneer:

  • Wanneer je kennis en ervaring goed aansluiten bij de vacature.
  • Wanneer je bent geïntroduceerd door een bekende.

Wanneer je de functie maar wat graag wilt, maar je CV niet naadloos aansluit dan betekent dat dat er werk aan de winkel is. Je moet gaan netwerken. Men kent je niet en jouw aanknopingspunten zullen dus niet herkent worden. Je zult dus op een andere manier ‘binnen’ moeten komen.

2. Bespreek de belangrijkste prestaties die je carrière tot nu toe kleur hebben gegeven.

Ga voor jezelf na welke prestaties jouw carrière kleur hebben gegeven. Beschrijf deze prestaties in maximaal twee zinnen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Ik ben voor het eerst teamleider geweest bij een uitzendbureau en daar heb ik met het team 200% groei binnen het jaar gerealiseerd. Beschrijf daaronder kort een duidelijke situatie die bewijst dat jij dit hebt gedaan (de SMART methode kan je hierbij helpen). Verwerk deze prestaties in je CV. De beschrijving van de situatie verwerk je niet in je CV maar gebruik je als toelichting in het gesprek.

3. Zorg dat in je CV je belangrijkste prestaties opvallen.

Elke tekst, dus ook jouw CV, wordt gescand (en niet gelijk gelezen!) door de persoon die het leest. Zaak is het dus dat jouw prestaties opvallen en dat jouw kerncompetenties hierin terugkomen. Vraag iemand die jouw loopbaan niet tot in de puntjes kent om binnen 10 seconden de meest opvallende zaken in jouw CV te omcirkelen. Zijn dit niet je belangrijkste prestaties of punten die goed aansluiten bij de vacature? Pas je CV dan aan! Blijf dit herhalen tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Is je CV in orde? Vergeet dan ook vooral niet om je LinkdIn profiel bij te werken. Deze moeten natuurlijk wel overeen komen.

4. Start met netwerken en creëer je eigen ambassadeurs.

Probeer bij jouw prestaties (punt 2) mensen te vinden die dat resultaat onderschrijven. Dit zijn je ambassadeurs. Vraag ze of ze ook de 10 seconden test uit punt 3 voor je willen doen en of ze je daarin herkennen. Vraag je ambassadeurs daarna of ze met je mee willen denken. Ze kennen namelijk altijd wel iemand die je verder helpen kan. En je wilt maar wat graag ergens geïntroduceerd worden. Zo werk je niet alleen en word je warm overgedragen. Je netwerk zal op deze manier bijdragen aan het vinden van jouw nieuwe carrièrestap.

Deze manier van netwerken is de belangrijkste en meest effectieve manier om je carrière een vervolg te geven.

5. Je hebt altijd zwakheden en ontwikkelpunten.

Niemand is uitontwikkeld. Doen alsof dit zo is werkt ook alleen maar averechts. Beschrijf in maximaal 2 zinnen op welke punten je je hebt ontwikkeld en wat je er aan gedaan hebt om deze te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Ik had nooit genoeg tijd om mijn werk af te krijgen, maar sinds ik alles goed in mijn agenda plan is dit geen issue meer.

6. Blijf jezelf verbeteren.

Slechts een op de vier kandidaten blijft zichzelf actief verbeteren. En de rest? Die geloven het wel of ze blokkeren. Zorg ervoor dat jij iemand bent die zichzelf wel blijft verbeteren.

Volg:
JobBootcamp | Lange Nieuwstraat 105 | 3512 PG Utrecht | tel. 030-227 03 96 | mail. info@jobbootcamp.nl