Keywords, de sleutel tot succes!

Hoe komt het dat sommige mensen per week wel tientallen vacatures binnen krijgen in hun inbox en andere helemaal nooit? Simpel, je moet de juiste keywords in je profiel ‘verstoppen’. Je werkervaring is de perfecte plek om te vertellen wat je vroeger gedaan hebt maar ook zeker om aan te geven waarvoor jij gevraagd kan worden! De grote vraag blijft, wat zijn nou keywords waardoor jij vaker gevonden wordt?
Wat ik je nu ga vertellen is misschien een beetje vals spelen maar het werkt. Stel je hebt na je studie HRM zin in een baan als HR adviseur. Je kan uren, misschien wel dagen gaan nadenken over de juiste woorden en termen om in je LinkedIn profiel te stoppen maar wat je ook kan doen is vacatures gaan scannen. Er zijn genoeg vacatures voor de functie van HR adviseur waarin haarfijn uitgelegd wordt wie ze zoeken. Pak een paar vacatures van verschillende bedrijven en ga op zoek naar keywords die vaker en in meerdere vacatures terugkomen.
Moet ik dat zelf doen?
Zeker niet. Mijn truc is een online word cloud maken. Daarin komen de woorden die vaker genoemd worden in een vacature vanzelf bovendrijven. Het enige wat je zelf nog moet doen is de overeenkomende woorden tussen verschillende vacatures vinden en voilà, daar heb je de perfecte keywords. Zelf gebruik ik voor dit trucje de site wordle.net. Je kopieert de hele vacature tekst en de site gaat scannen welke woorden belangrijk zijn. Natuurlijk moet je daar kritisch naar kijken aangezien je sommige woorden met gemak weg kan laten. Hieronder zie je een voorbeeld. Aan woorden zoals ‘bezig’ en ‘medewerkers’ heb je niet gek veel maar woorden zoals ‘personeelsadministratie’ en ‘ontwikkeling’ geven al veel prijs over de kandidaat die ze zoeken.
Wanneer je een flinke lijst hebt met keywords hebt gemaakt, wordt het tijd om ze te gaan verstoppen in je werkervaring op LinkedIn. In je zomerbaantje deed jij misschien wel de personeelsadministratie. Dat is al één keyword waar recruiters jou op kunnen vinden! Ga hier alleen niet te ver in. Opscheppen en overdrijven is heel wat anders dan iets aandikken.
Ben ik nu klaar?
Nee, alleen keywords onder je functie vermelden ziet LinkedIn niet als een volledige beschrijving van je werkervaring. De perfecte werkervaring omschrijving bestaat uit een korte beschrijving van het bedrijf waar je gewerkt hebt gevolgd door je verantwoordelijkheden binnen je functie. Die verantwoordelijkheden vul je dus op met de keywords die vaak genoemd worden in vacatures waar jij graag op wilt reageren. Zorg er wel voor dat alle werkervaring dezelfde lay-out heeft zodat het voor een recruiter makkelijk te scannen is.
Hoe weet je of na het toevoegen van keywords je profiel ook beter gevonden wordt? LinkedIn laat je zien hoeveel personen jouw pagina hebben bezocht in de afgelopen 90 dagen. Op de homepage van LinkedIn staat links onder je profielfoto het aantal bezoekers. Klik je dit getal aan dan komt er hoe dit getal zich verhoudt tot eerdere weken. Krijg je daar een groen percentage te zien dan weet je dat je op de goede weg zit! Dan kan ik alleen maar zeggen: ‘Ga zo door!’
Wil je jouw profiel laten checken of heb je ergens vragen over? Stuur dan een mail naar rowan@jobbootcamp.nl. Volg Jobbootcamp als je geen enkele LinkedIn tip wilt missen!
Dit is deel 4 in de blogreeks ‘LinkedIn voor studenten’. Hieronder staan de eerder verschenen blogs in deze reeks: