LinkedIn, het is netwerken!

In deze blogreeks probeer ik je ervan bewust te maken dat Linkedin niet alleen voor werkende mensen is. Jij kan als student het zakelijke platform perfect inzetten in je zoektocht naar een baan. Als het goed is heb je na het lezen van deel 1 van deze reeks een profiel aangemaakt en weet je dat je nog niet klaar bent. Nu moet je jouw profiel kracht gaan geven!
Je LinkedIn pagina kan bepaalde sterktes hebben die verschillen van ‘nieuw’ tot ‘zeer deskundig’. Oke toegegeven, alleen jij kan de sterkte van je profiel zien maar het voelt toch lekker als LinkedIn je (minimaal) deskundig noemt. Om die waardering te krijgen moet er wel nog het een en ander gebeuren. Te beginnen met je netwerk uitbreiden.
Wie ken ik allemaal?
Deze tip ligt misschien voor de hand maar met een groter netwerk word je beter gevonden. Alleen wie kan jou dan allemaal vinden? Nou binnen LinkedIn heb je eerstegraads, tweedegraads, en derdegraads connecties. Van je voetbaltrainer tot je projectgroep, iedereen die je persoonlijk kent hoort thuis in je eerstegraads cirkel. De personen die je misschien wel ooit gezien hebt op het werk van je vader maar nooit echt contact mee hebt gehad zijn je tweedegraads cirkel. Dan heb je ook nog je derdegraads connecties. Je zou kunnen zeggen dat dit de buurvrouw van de collega van je vriend is. Jij kent ze niet maar ze zijn verbonden aan mensen die jij wel kent.
Wanneer jij op zoek moet naar een baan zijn de mensen uit je eerstegraads netwerk de personen die vaak al op de hoogte zijn van jouw zoektocht. Hier is niet de echt winst te behalen. Het wordt pas interessant in je tweedegraads cirkel, de via via mensen. Dit zijn mensen die misschien een baan voor je klaar hebben liggen. Je moet dus met hen in contact komen. Hoe meer mensen er dus in je tweedegraads netwerk zitten, des te groter de kans op een leuke uitdaging.
Dus iedereen toevoegen in mijn netwerk?
Het is het belangrijkst om je tweedegraads connecties zo groot mogelijk te hebben. Dat zijn de mensen die je aan een baan kunnen helpen, die jou moeten gaan promoten bij anderen. Je kan je tweedegraads cirkel heel makkelijk laten groeien door zoveel mogelijk mensen als eerstegraads connectie toe te voegen. Kijk, je oom en tante toevoegen is nog te begrijpen, maar bepaal voor jezelf wel waar je de grens trekt. Je postbode in je eerstegraads connecties hebben gaat mij een stapje te ver. Wees zorgvuldig en bedenk goed met wie jij allemaal je digitale cv wilt delen. Je profiel is namelijk een uithangbord van wat je doet en dat kan wel eens persoonlijk zijn.
Het is alleen wel zo dat er een minimale richtlijn is voor het aantal eerstegraads connecties dat je moet hebben. Vanaf de 250 directe connecties heb je volgens verschillende LinkedIn goeroes een netwerk opgebouwd dat het verschil kan maken. Iedere eerstegraads connectie van jou heeft namelijk zelf ook een achterban waar ze contact mee hebben. Zo groeit je bereik op Linkedin drastisch door maar één iemand in je netwerk te betrekken.
Is mijn netwerk nu compleet?
Nee. Je hebt nu wel de eerste stap gezet naar een zeer deskundig profiel, Veel belangrijker, je hebt mensen om je heen verzameld die je kunnen helpen. Dat hoeft niet meteen een baan te zijn maar het kunnen ook al kleine dingen betekenen. Heb je bijvoorbeeld iemand nodig die een filmpje kan bewerken of zoek je nog een theatergroep waar je lekker kan acteren. Je netwerk is namelijk ook superhandig bij de kleinere zoektochten. Ga de aankomende tijd dus lekker door met netwerken en maak connecties. Want alleen op die manier zet je jezelf in de online schijnwerper. Mijn advies is om niet te stoppen voor je de 250 connecties hebt. Vanaf dan wordt LinkedIn echt heel leuk!
Als je vragen hebt over netwerken en wanneer je dat ook offline in kan zetten, stuur dan een mail naar rowan@jobbootcamp.nl en volg JobBootcamp als je niks wilt missen.
Dit is deel 2 in de blogreeks ‘LinkedIn voor studenten’. Hieronder staan de eerder verschenen blogs in deze reeks: