JobBootcamp

Werken met plezier: kippenvel

oktober 4, 2016

In de wandelgangen die Nederland kent klinken veel negatieve geluiden over de hoeveelheid  banen. ‘’Het is tegenwoordig erg lastig om aan een baan te komen.’’ ‘’Ja leuk al die dromen, maar er moet natuurlijk ook gewoon geld verdiend worden. En het is ook crisis enzo.’’ Gemoedelijk maar treurig halen we onze schouders op. ‘’Het is wat het is.’’

Ho – stop! Niet zo snel met die schouders! Wist je dat het aantal beschikbare banen in Utrecht de afgelopen jaren is gestegen? Dat het helemaal niet onmogelijk is je droombaan te vinden? Dat het zelfs heel gewoon is? Tijd dus voor wat tegenlicht.

In de ‘zo deden zij het’ blogreeks van JobBootcamp laten we steeds een nieuwe pionier van werkplezier aan het woord over zijn loopbaan. Want hoe vind je zo’n baan? Vandaag in de spotlight: Martin Hols (28). Hij beschrijft wat voor hem plezier in je werk betekent. Hoe hij weet wat hij wil en hoe hij gekomen is waar hij wil. Geen makkelijke vragen, het ging dan ook niet altijd vanzelf. Serieus en gepassioneerd geeft hij antwoord. Martin, vertel ons, hoe krijg je plezier in je werk?

”Jij hebt de controle over je eigen carrière, doe er dus iets mee en wacht niet af.”

Laten we eerst dit helder krijgen: wat doe je voor werk?
Eigenlijk doe ik drie dingen tegelijk. Ik ben fotograaf, grafisch ontwerper en docent aan de Hogeschool. In de zomer werk ik bijvoorbeeld veel als Eventfotograaf en in de koudere maanden focus ik meer op design.

Hoe weet je wat je wilt worden?
Ik vond grafisch ontwerpen altijd al leuk om te doen. Op mijn 18e wist ik dat eigenlijk al. Door de jaren heen deed ik het vaak voor mijn studievereniging en daar kreeg ik veel positieve reacties op. Het leverde direct resultaat, dat vond ik fijn. Onserieuze klussen voor vrienden veranderden in veel kleine klusjes, een bijbaan en uiteindelijk naar mijn vaste en enige bron van inkomsten.

Interview Martin Hols Werkplezier
Foto door MartinHols.com

Hoe kwam je aan die bijbaan?
Via de facebookgroep ‘The Young Creators’ was er iemand die een oproep plaatste. Ik was de eerste die reageerde. Inmiddels zijn we jaren verder en werken we nog steeds samen. Nu heb ik spijt dat ik niet al eerder ben begonnen.

Waarom ben je niet eerder begonnen aan je droombaan?
Deze baan viel niet binnen de maatschappelijke norm waarin ik ben opgegroeid.  Ik hoorde te gaan studeren. Dus ik dwong mezelf om iets te vinden in mijn studie wat ik leuk vond. Ik heb veel dingen geprobeerd. De studie voeding en gezondheid, de studie psychologie. Binnen psychologie heb ik eerst de richting kind en jeugd gedaan, maar toen ik in die sector aan het werk was dacht ik ‘’Hier ga ik nooit 50 jaar plezier in hebben, sterker nog, het plezier is er nu al een beetje af’’.  Vervolgens heb ik de richting arbeids- en organisatiepsychologie gedaan, werd ook niks. Ik zat in die tijd best ver in de bank weggezakt en hoopte dat de het vanzelf over ging. Toen zei iemand tegen me: ‘’Als je nou alles wat je tegenhoudt even opzij zet, wat je ouders vinden is even niet belangrijk, wat anderen vinden is even niet belangrijk, wat zou je echt willen doen?’’ Ik zei meteen: iets in de creatieve sector. Met dat inzicht kon ik niet langer negeren wat ik wilde.

‘’Ik wou dat er iemand was geweest die toen al had gezegd: deze jongen moet gewoon doen wat hij wil en dan komt het ECHT goed.’’

Aan de andere kant werkt het nu eenmaal zo dat je 100 dingen moet proberen voor je écht weet wat je wil. Zelfs in de creatieve sector kan je elke dag wat anders doen. Waar je van houdt of waar je goed in bent kom je vanzelf tegen, als je maar blijft zoeken. Ik heb ook dingen in de creatieve wereld gedaan die ik niet echt leuk vond, zoals het coderen van websites. Ik kwam erachter dat een verhaal vertellen met beeld meer iets voor mij was.

Wat is werkplezier voor jou? 
Een belangrijk aspect van werkplezier is zin hebben om op te staan. Opstaan met de gedachte ‘’Leuk, vandaag mag ik dit doen!’’. Toen ik serieus begon met fotografie en design voelde ik me vaak weer als een klein jongetje dat voor het eerst naar voetbal gaat.

Verder is een ander belangrijk aspect voor mij het hebben van kippenvel. Ik heb tegenwoordig 10x per maand kippenvel. Als ik een foto maak waarvan ik weet dat het mensen blij gaat maken, of iemand vertelt een inspirerend verhaal dat ik mag gaan vertalen in beeld, dan krijg ik kippenvel. Dan voel ik: dit is waarom ik het doe.

Ik ben van mening dat als je een jaar ergens werkt en je hebt nooit gedacht ‘’ja dit is het’’, dat je iets anders moet gaan zoeken. Hoe stabiel de baan ook is. Hoe leuk het soms ook mag lijken, als je niet geïnspireerd raakt door je werk ga je het nooit 30 jaar volhouden. Jij hebt de controle over je eigen carrière, doe er dus iets mee en wacht niet af.

 

Mocht je na het lezen denken ‘’Ik ben blij te concluderen dat ik met veel plezier naar mijn werk ga.’’
→ Ja: Wat fijn! Vind je het leuk ook geïnterviewd te worden? Stuur een mailtje naar sophie@jobbootcamp.nl
→ Nee: Wij zijn gespecialiseerd in mensen naar werkplezier brengen. Bel ons gerust een keer op voor vragen of advies.

Volg:
JobBootcamp | Lange Nieuwstraat 105 | 3512 PG Utrecht | tel. 030-227 03 96 | mail. info@jobbootcamp.nl