JobBootcamp

Stageprogramma, MBO, ROC, sollicitatietraining, stage

Stageprogramma MBO | Van student naar Young Professional

De stageperiodes zijn voor velen een van de interessantste en leukste onderdelen van de opleiding. Studenten gaan (eindelijk) aan de slag in het werkveld waarvoor vol enthousiasme gekozen is. Al de kennis en vaardigheden die de student heeft opgedaan worden ineens relevant. Het mag in de praktijk worden toegepast! Met het Stageprogramma MBO worden jullie studenten optimaal voorbereid op de periode die komen gaat.

Ben je verantwoordelijk voor het op stage krijgen van alle studenten dan sta je echter vaak voor een hachelijk karwei. Hoe worden die jonge studenten, soms pas net begonnen met hun opleiding, volwaardige young professionals die weten wie ze zijn, wat ze kunnen en dit op een authentieke wijze kunnen presenteren?

Niet altijd is het voor een opleiding duidelijk hoe ze dit bij hun studenten kunnen bereiken. Of zijn er gewoon tijdelijk extra handjes nodig om de piekbelasting op te pakken. Het Stageprogramma is een traject vol actieve trainingen om studenten versneld belangrijke stappen te laten maken in het worden van een young professional en ze voor te bereiden op het vinden en bemachtigen van een passende stageplek.

Wij focussen eerst op inzicht verschaffen in de intrinsieke motivatie van de studenten. Vanuit deze inzichten worden zij in staat gesteld bewuste keuzes te maken. Hierdoor worden ze zelfredzaam in het kiezen én realiseren van het gewenste carrièrepad en de stagebedrijven die daarbij horen. Het resultaat van dit traject is dat elke student in staat is een stageplaats te bemachtigen bij een bedrijf dat matcht met wat zij kunnen én wie zij zijn. Een stageplaats dus waar ze werkplezier ervaren en ze zich verder kunnen ontwikkelen.

Hoe ziet het Stageprogramma MBO er ongeveer uit?

 1. Met ons carrièrekompas als leidraad gaan we aan de slag om de motivatie voor de keus voor de opleiding/sector helder te krijgen. Het doel van deze training is studenten inzicht geven in wie zij zijn als individu en duidelijk krijgen waar de motivaties en drijfveren liggen. Voor een succesvol eindresultaat is het essentieel dat de studenten van ‘moeten’ naar willen gaan.
 2. Het solliciteren naar een stageplek is voor veel studenten de eerste echte stappen als young professional in hun arbeidsmarkt. Als beginnend professional is het cruciaal op dit punt al te beginnen met een netwerk op te bouwen. Daarom trainen wij de studenten hoe zij hun netwerk het beste kunnen opbouwen en inschakelen. Het op een effectieve manier inzetten van LinkedIn komt hierbij aan bod.
 3. Het is belangrijk dat verwachtingen vanuit de sector duidelijk zijn en de young professionals van zichzelf weten wat ze komen brengen en halen. Hierdoor zullen zij beter in staat om kansen te zien en te grijpen. Hierna wordt er uitgebreid ingegaan op het creëren van een deugdelijk CV & motivatiebrief.
 4. Vervolgens stomen wij de studenten klaar voor het voeren van een professioneel gesprek. Hierdoor kunnen zij vol zelfvertrouwen het gesprek aangaan met potentiële stagebedrijven en later in het sollicitatiegesprek succesvol zijn. Na deze sollicitatie trainingen volgt er een stagemarkt. Een stagemarkt is een uitstekend middel om young professionals kennis te laten maken met stagebedrijven uit de sector.
 5. Tijdens de Stagemarkt krijgen de studenten de gelegenheid om binnen de vertrouwde muren van hun school kennis te maken en vragen te stellen aan bedrijven uit hun sector. De studenten kunnen even snuffelen aan de verschillende opties voor een mogelijke stageplek. Een goede indruk maken op de stagemarkt kan betekenen dat die stageplek snel verworven is.
 6. Na de stagemarkt gaan we actief aan de slag met de studenten die op dat moment nog geen stageplek hebben bemachtigd. Het is tijd om successen te boeken! De reeds opgedane kennis, vaardigheden en de nieuw opgedane contacten vanuit de stagemarkt worden ingezet om een stageplek te bemachtigen. Elke student stuurt minimaal vijf sollicitaties uit. De studenten krijgen vervolgens 4-6 weken de tijd om zelfstandig hun sollicitaties (actief) af te wachten en een matchende stageplek binnen te koppen.
 7. Hierna volgt er een terugkomdag waarin we opnieuw met de groep studenten aan de slag gaan die nog geen stageplek hebben gevonden. Er wordt een analyse gemaakt waar elke student ongeveer zit in het sollicitatieproces en hieruit voortvloeiend: een actieplan per student over wat er nog nodig is om alsnog een stageplek te bemachtigen. Vervolgens voeren we dit plan direct uit.

Dit stageprogramma is een mooie aanvulling op het curriculum, wat voor studenten en opleiding ook direct voordelen heeft.

Studenten…

 • krijgen kennis en vaardigheden aangereikt waar zij hun hele carrière profijt van gaan hebben
 • maken loopbaankeuzes vanuit wat ze kunnen én wie ze zijn
 • maken kennis met organisaties en contactpersonen uit hun sector waardoor hun horizon verbreedt
 • solliciteren onder actieve begeleiding van professionals waardoor zij makkelijker resultaten boeken en hierdoor vertrouwen opdoen in hun eigen kunnen.

En een aantal voordelen van het Stageprogramma voor de opleiding:

 • Er ontstaat meer inzicht en afstemming tussen de wensen van studenten, opleiding en sector: dit komt de relatie tussen de opleiding en stagebedrijven ten goede.
 • De verantwoordelijke stage- en BPV coördinatoren worden ondersteund en ontzorgd door professionals, zij kunnen de extra tijd bijvoorbeeld gebruiken om de bestaande relaties met stagebedrijven te versterken en nieuwe relaties aan te boren.
 • Piekmomenten in het schooljaar m.b.t. stageperiodes worden beter opgevangen. Hierdoor zal de doorstroom binnen de opleiding verbeteren.
 • Doordat er sterke matches gevormd worden tussen studenten en stagebedrijven daalt de uitval tijdens de stageperiode. Hierdoor zal de relatie tussen opleiding en sector verder opleven.
Volg:
JobBootcamp | Lange Nieuwstraat 105 | 3512 PG Utrecht | tel. 030-227 03 96 | mail. info@jobbootcamp.nl