Als student op LinkedIn?!

Je vraagt je misschien af wat jij als student op LinkedIn te zoeken hebt. Je hebt nog geen full time baan, geen collega’s om van alles mee te delen en je online netwerk bestaat uit familie en studiegenoten. Toch staat het internet staat vol met succesverhalen van studenten die via LinkedIn hun droombaan gevonden hebben. Hebben zij het slim gespeeld, hun talenten goed ingezet of is het simpelweg de kracht van LinkedIn?
Ik kan je verklappen, het is gewoon de kracht van het platform. Een baan aangeboden krijgen is met een sterk profiel meer regel dan uitzondering. In deze blogreeks probeer ik duidelijk te maken hoe je LinkedIn voor jou kan laten werken. Geen passief studentengedrag meer. Dit is juist dé tijd om je online te profileren. Dit is dé tijd om aan je netwerk te bouwen!
Ga op zoek!
Je bent jong en ontmoet voortdurend nieuwe mensen. Op woensdagavond in de kroeg of op het verjaardagsfeestje van je vervelende neefje waar je mee naar toe moest, er is altijd wel iemand die nuttig kan zijn later. In plaats van steeds je geheugen te testen kan je je netwerk online opslaan. Ga bouwen. Breid uit. Zorg ervoor dat je de juiste mensen om je heen verzameld. Jouw online netwerk kan je na jouw studie te hulp schieten. Misschien ken je Sandra nog? De vrouw van Robert waar je contact mee had via je studievereniging? Zij is net HR manager geworden bij ING. Wat fijn dat ze op jouw profiel kan zien dat je op zoek bent naar een finance traineeship!
Imponeer!
Je LinkedIn profiel is je online cv. Wanneer een recruiter op zoek is naar een young professional struint hij of zij onder andere je werkervaring af. Die recruiter wil erachter komen of jij echt geschikt bent. Aan jou de taak om hem of haar te overtuigen. Oke misschien is de borrelcommissie van 3 jaar geleden niet heel erg relevant voor je toekomstige werkgever maar onderschat niet de kracht van alle ervaring die je links en rechts hebt opgedaan. Als student heb je wellicht onderzoeken moeten uitvoeren voor bedrijven of heb je een bijbaan waarin je veel verantwoordelijkheden hebt. Vertel erover! Laat aan je netwerk weten wat je gedaan hebt, waar ze jou voor kunnen vragen. Recruiters zoeken gericht op keywords. Zorg ervoor dat je functieomschrijvingen die keywords bieden. Dan is het rekensommetje snel gemaakt en zal je zo een bericht in je inbox hebben.
Maak het jouw profiel!
Ga je solliciteren op een gewilde vacature dan is er een grote kans dat je cv verdwijnt in een grote stapel. Daar gaat je kans op een baan. Maar wat nou als mensen direct op jouw profiel kunnen kijken om te zien of er een klik is? Precies, dan moet jouw profiel ook écht van jou zijn! Zorg voor een profielfoto waarop je jezelf bent. Schrijf een profielschets waarin je je kort omschrijft. Kortom, maak het persoonlijk. Veel mensen vergeten bijvoorbeeld dat je ook een achtergrondfoto in kan stellen op LinkedIn. Oke, het is natuurlijk niet het platform om kattenfoto’s op te delen maar ga eens spelen. Geef mensen die in jouw pagina geïnteresseerd zijn een kijkje in jouw keuken. Zorg ervoor dat bezoekers een klik met je kunnen krijgen. Zorg dat jij een must have wordt in andermans netwerk.
Want heel eerlijk, meer is er in het begin niet nodig om een sterk LinkedIn profiel te maken wat goed gevonden kan worden door recruiters. Je bent nog niet klaar met studeren dus je hebt de tijd om alles te perfectioneren maar door gebruik te maken van het platform blijf je wel in de picture. Wanneer het straks jouw tijd is om de arbeidsmarkt aan te vallen is het alleen nog een kwestie van een leuke statusupdate om je netwerk te veranderen in je persoonlijke werk ambassadeurs. Want zo’n professioneel ogende student die gretig op zoek is naar werk, welke werkgever wilt dat nou niet?
In de volgende artikelen ga ik meer de diepte in over allerlei LinkedIn zaken, van het selecteren van keywords tot het nut van een meertalig profiel. Als je vragen hebt of je wilt je profiel laten checken, stuur dan een mail naar rowan@jobbootcamp.nl en volg Jobbootcamp als je niks wilt missen