JobBootcamp

Toverwoorden

Toverwoorden geven je voorsprong, zorgen ervoor dat je opvalt! Het zijn de woorden die de beslisser herkent, de woorden die ervoor zorgen dat de beslisser denkt “Die begrijpt mij, die moet ik hebben!”

De gedachte hierachter is simpel, doch doeltreffend! Een vacaturehouder heeft al een beeld gevormd van wie er nodig is om de vacature in te vullen. Wellicht niet letterlijk iemand maar wel een idee wat voor een soort persoon met welke kennis en vaardigheden. De reden voor de vacature is namelijk dat er een pijnpunt is, en daarvoor is de nieuwe persoon de oplossing. Aan jou de uitdaging om die informatie te vinden!

Het gaat om informatie verzamelen, interpreteren en verwerken in je sollicitatiebrief en -gesprek. We willen onderwerpen, situaties en woorden ontdekken, die zorgen voor een positieve herkenning wellicht zelfs een halo-effect.

Het onderzoek en de analyse

 1. De vacaturetekst
  Start met de 30 seconden test; wat valt je in de eerste 30 seconden op in de vacaturetekst? Omcirkel dit. Lees de vacaturetekst goed door en kijk welke onderwerpen veel terug keren en welke typisch te noemen zijn. Je hebt nu naar alle waarschijnlijkheid de kern van de vacature gevonden en daarmee een of meerdere toverwoorden.
 2. De beslisser(s)
  Je hebt de toverwoorden gevonden in de vacaturetekst, nu ga je kijken naar de beslisser(s) van deze vacature. Google deze persoon en gebruik de 10 seconden test om de hoofdpunten te vinden, en lees daarna de artikelen goed door voor de bijzaken. Wat zijn de onderwerpen die terugkeren? Worden er meningen gegeven? Is er een discussie, tegenstellingen? Kun je al kenmerken zien die continue terugkeren? Wat zie je terug komen? Verwerk al deze informatie en spar met iemand over je bevindingen. Bedenk goed hoe je deze wilt gaan inzetten.
 3. Het telefonische gesprek
  Neem telefonisch contact op met de beslisser en bespreek de vacature en het bedrijf. Check of je bevindingen inderdaad de belangrijkste onderwerpen zijn van de functie, het bedrijf en dus of je toverwoorden werken. Verwerk deze woorden in je sollicitatiebrief.
 4. De voorbereiding op het gesprek
  We hebben alle informatie van de vacaturehouder, controleer of er nog iemand bij het gesprek zit en herhaal bovenstaande stappen. Wat valt je op? Wat komt continue terug? Je bent nu voorbereid en in staat om het gesprek te sturen in een door jou gewenste richting.
 5. Benader je netwerk
  Benader de mensen die jou verbinden aan dit bedrijf, nodig ze uit voor een kop koffie of beter nog nodig jezelf uit voor een kop koffie op de zaak. Jij wilt graag een goede indruk opdoen, begrijpen hoe dit bedrijf in elkaar steekt en wat voor een mensen er werken. Wellicht dat je contactpersoon je zelfs kan voorstellen, warm worden voorgesteld is altijd beter! Dit noemen we de artiesteningang!Wat nu als je niemand kent? Met Linkedin als je beste vriend kun je vanuit je eigen netwerk zien welke mensen je moet leren kennen om daar te komen. Het kost je wellicht wat tijd maar doe het! Het is goed om je verhaal te oefenen en het is een leuke route om via allemaal onbekenden toch bij je resultaat te komen!

Tips:

 • Gebruik alleen positieve onderwerpen, negatieve onderwerpen geven ook af;
 • Interpreteer de woorden, ga iemand niet napraten, dat is hoogst vervelend;
 • Durf ook jezelf te zijn, door jouw visie te delen. Bereid je voor aan de hand van de star methodiek.

 

Wil je weten hoe je echt een overtuigend sollicitatiegesprek voert door goed gebruik te maken van toverwoorden? Of wil je een aankomend gesprek graag oefenen en voorbereiden met een van onze trainers?

Bekijk dan de training “Het Sollicitatiegesprek” of een van onze andere sollicitatietrainingen.

Volg:
JobBootcamp | Lange Nieuwstraat 105 | 3512 PG Utrecht | tel. 030-227 03 96 | mail. info@jobbootcamp.nl