JobBootcamp

Training bij Histos

februari 26, 2015

Een paar weken terug vroeg studentenzeilvereniging Histos of wij van JobBootcamp wellicht een halfuurtje wilden komen vertellen over solliciteren tijdens hun netwerkborrel. Omdat wij ook na ons afstuderen met veel vragen rondom het solliciteren hebben geworsteld vonden wij het leuk om hieraan mee te werken.

Interactie en inzicht

Wat ga je doen na je studie? Solliciteren natuurlijk! Maar hoe pak je dat nu aan? Vanuit deze vraagstelling werd er een avondvullend programma opgetuigd. De netwerkborrel zou starten met de ervaring, goede ideeën en tips van alumni. Namens JobBootcamp zou ik zorgen voor een interactief stukje, waarbij mensen inzicht krijgen in de irritaties, valkuilen en uitdagingen die ontstaan bij interactie met een gesprekspartner.

Droombaan en ambassadeurs

In de boot van Histos had zich een grote groep van enthousiaste studenten en alumni verzameld die meer wilden weten over netwerken en solliciteren. De avond bestond uit 4 onderdelen. Het eerste onderdeel werd gegeven door 2 dames die als oud-leden vertelden over het vinden van je droombaan en dat het mogelijk is dit te bereiken! De een had haar droombaan daadwerkelijk gevonden, de ander wilde graag nog veel leren in haar huidige baan maar wist wat nog niet haar droombaan was. De belangrijkste boodschap van de dames: ga netwerken en vraag mensen om mee te helpen bij jouw zoektocht. De opdracht die ze meegaven: schrijf de volgende woorden op je badge: één uitdaging, één ervaring, één talent, één passie en één wens. Praat er over tijdens de borrel en ga netwerken!

Meer weten over netwerken? Lees ook ons blog: “In 10 stappen jouw eigen ambassadeurs creëren”.

Vereningservaring en werkervaring

De volgende spreker had het over de connectie tussen de vereniging en werken. Welke ervaringen kun je meenemen? Hoe praat je over de positieve maar ook de negatieve ervaringen, zoals een zeilschip dat was gezonken in het buitenland. Wat neem je hiervan mee? Hoe kun je daar lering uit trekken en die meenemen naar het werkende bestaan.

Discipline en tegenslagen verwerken

Daarna kwamen twee ‘atleten’ die op weg zijn naar de Olympische Spelen in de J22 klasse. Een zeilschip dat het beste te vergelijken is met een formule-1 auto.De insteek was om te vertellen over discipline en wat er nodig is om tegenslagen te verwerken om er uiteindelijk beter van te worden. Het bleek moeilijk om niet te veel af te dwalen, maar dat past ook bij publiek dat zich schaart onder de noemer watersport fanaten. Discipline en je over tegenslagen heen zetten zijn erg belangrijke ingrediënten tijdens het solliciteren dus de aanzet om het daarover te hebben was goed!

JobBootcamp

De avond liep inmiddels al een beetje uit en na en paar uur informatie ontvangen was het publiek toe aan iets anders. Laten we dan maar eens iedereen aan het werk zetten! “Stoelen aan de kant en wilt iemand een groot kruis op de vloer tapen?” Ja, we gaan de mensen in hokjes plaatsen. Dit deden we door bij iedere rol de vraag te stellen: Wie herkent zich in “dit” gedrag? Zo werd de groep verdeeld in 4 kleinere groepjes. Vervolgens stelde ik vragen aan de ene groep en vroeg ik wat andere groepen weer van dat antwoord vonden. Zo kregen we al snel irritaties en valkuilen aan de oppervlakte.

De groep zat in de juiste energie en was al druk met elkaar aan het praten. Met de vragen die je richting geven in het maken van een keuze, zoals “Welke functie en welke organisatie past bij mij?” heb ik de presentaties afgesloten.

Volg:
JobBootcamp | Lange Nieuwstraat 105 | 3512 PG Utrecht | tel. 030-227 03 96 | mail. info@jobbootcamp.nl