JobBootcamp

Werken met Passie deel 3: Jeroen van Ganzenwinkel over sport, tegenslagen en doorgaan!

oktober 22, 2014

Vandaag reis ik met onze fotograaf Ming af naar het Zuiden des lands. Naar Eindhoven om precies te zijn. Hier hebben we met Jeroen afgesproken op zijn kantoor aan de Raiffeisenstraat. Een stroom energie komt ons tegemoet wanneer hij ons enthousiast begroet bij de deur. Hij heeft er zin in. Wij natuurlijk ook!

‘Het moet niet te makkelijk zijn!’

Wie?

Jeroen van Ganzenwinkel

Functie

Jeroen is Eigenaar van Talentscoutz

Wat doe je als eigenaar van Talentscoutz?

Ik ben maatwerk leverancier in de werving en selectiewereld. Ik zoek kandidaten voor functies in sales management of directie en match deze aan de hand van hun kennis, vaardigheden, motivatie, energie en passie aan de juiste baan! Dit doe ik met een team van 3 mensen.

Waar ligt je passie?

Werkgerelateerde bij het voor elkaar krijgen van deals. Verder bij PSV en ook voor een potje golf ben ik altijd in.

Vertel ons iets over de route naar eigenaar van Talentscoutz.

jeroen-talentscoutz
Ik kom uit een echte ondernemersfamilie, maar ik ben gevormd tijdens mijn voetbalopleiding bij PSV. Doordat ik leuk kon voetballen heb ik daar 8 ½ jaar in jeugdopleiding rondgelopen. Het liep allemaal wat anders dan gepland toen ik een zware enkelblessure opliep waarna PSV na onderzoek besloot om mij geen A contract te geven. Hier was ik het niet mee eens en ik dacht echt dat ze het bij het verkeerde eind hadden. Uiteindelijk heb ik nog wel een contract bij Fortuna Sittard mogen tekenen, maar hier brak ik op het moment dat ik begon door te breken mijn enkel. Hadden ze het bij PSV toch bij het juiste eind.

Sport, Recreatie en Welzijn
Na mijn voetbalcarrière ben ik gestart met de studie Fysiotherapie, maar ik heb de opleiding niet afgerond. Ik vond het te eenzijdig. Daarna ben ik overgestapt naar een agogische opleiding: Sport, Recreatie en Welzijn. Bewust heb ik niet voor de HEAO gekozen. Dit leek me wat te voor de hand liggend en de kans om in het commerciële terecht te komen was veel te groot. Ik wilde toch graag iets met sport blijven doen.

Een andere kijk
Op deze agogische opleiding had ik als voormalig sporter een andere kijk op de opleiding en de vraagstukken dan mijn medestudenten. Dat viel op, zeker omdat ik continue begreep wat er speelde. We hadden het immers steeds over mijn eerste carrière, die van sporter. Ook de docenten viel dit op en die waren zo van mij gecharmeerd dat ik gevraagd werd om ook docent te worden. Hiervoor heb ik vriendelijk bedankt, er waren veel te veel andere zaken die ik interessant vond. Hier ligt ook een groot verschil tussen mij en topsporters. Ik ga niet recht op mijn doel af, maar onderzoek eerst mijn opties tot in detail alvorens ik een actie maak.

Na het afronden van deze opleiding wilde ik graag een Universitaire studie volgen. Voor mijn ouders was dit het moment om een duidelijk statement te maken – “Wij hebben het allemaal zelf moeten doen, dus jij ook!” – wat er op neer kwam dat ik het zelf moest betalen. Ik heb toen voor mezelf een duidelijk plan opgesteld: Ik ga eerst 1 jaar werken om daarna een 2 jarige studie Bewegingswetenschappen te volgen.

De “1 jaar” werkervaring

jeroen-talentscoutz-2
In 2000 ben ik bij Tempo Team begonnen. De arbeidsmarkt zag er toen nog heel anders uit, er waren volop banen beschikbaar en de mogelijkheden leken eindeloos. Tempo Team wilde mij graag hebben vanwege mijn sportmentaliteit, alles volledig in het teken zetten van resultaat. Ik bleek een soort van sales-pitbull te zijn en ik haalde de ene na de andere grote klant binnen. Ik vroeg klanten altijd om mij 1 kans te geven om ze te overtuigen. Kregen we die kans dan mobiliseerde ik iedereen op de vestiging om mij hierbij te helpen. Ik had de klant immers beloofd dat ik ze zou overtuigen en ik heb altijd geleerd dat je daadwerkelijk na moet komen wat je beloofd.

De “Hunter” en de “Farmer”
In 1 jaar ben ik bij Tempo Team 3 keer van functie veranderd. Ik bleek een echte hunter te zijn in combinatie met een farmer. (een leuk artikel waar het verschil uitgelegd wordt). Al snel had ik door dat de helft van de omzet die er op de vestiging gemaakt werd door mij gerealiseerd werd. Hier wilde ik dus wel graag wat mee doen. Binnen Tempo Team was er helaas geen mogelijkheid om een percentage van de omzet die ik genereerde te krijgen wat mij juist heel logisch en eerlijk leek.

Graydon
Misschien wel daarom werd ik al snel benaderd door een headhunter uit Amersfoort voor een functie bij Graydon. Hier was het wel mogelijk om provisie te krijgen en mede hierom besloot ik volledig voor die functie te gaan. Er is door deze headhunter wel even getwijfeld of ik de juiste persoon was, ik had namelijk totaal geen achtergrond en ervaring in de business, maar ik heb ze weten te overtuigen om mij op gesprek te sturen. Tijdens het eerste gesprek wat ik voerde was ik eigenlijk al aangenomen. Niet alleen omdat Graydon een commercieel (sport) talent nodig dacht te hebben, maar vooral omdat ik er zo van overtuigd was dat ik bij Graydon op mijn plek was. Zeker met de door mij behaalde resultaten bij Tempo Team konden ze eigenlijk niet om mij heen.

Hoe raakte jij je dan zo snel overtuigd dat je deze kans moest pakken?

Het voelde gewoon echt goed. Ik kreeg bij Graydon de kans om er zelf iets van te maken. Het rayon wat ik ging oppakken was altijd het minst presterende rayon geweest dus ik kreeg alle ruimte om het mijn verhaal te maken en er mijn ding in kwijt te kunnen. Dat stimuleerde mij enorm!

Verplaatsen in je klant
Ik ging voor ze aan de slag in Zuid-Nederland en wederom vroeg ik bedrijven om eenmalig mijn verhaal te mogen presenteren. Waren ze enthousiast dan vroeg ik of ik inzicht kon krijgen in hun cijfers. Zo kon ik ze laten zien dat onze diensten en producten, vooral kredietwaardigheid en betalingsgedrag rapportages die bedoeld waren om in te grijpen in processen voordat er betalingsachterstanden ontstaan, echt van toegevoegde waarde voor ze waren. Op deze manier maak je adviezen niet alleen logisch voor jezelf, maar zeker ook voor de klant. Net als bij mijn agogische opleiding probeerde ik me te verplaatsen in de klant zodat ik ze begreep, om ze daarna vanuit die positie van advies te voorzien. Toen duidelijk werd dat mijn werkwijze uiterst succesvol was is deze methode door iedereen binnen Graydon overgenomen.

Een nieuw doel
Ik schuwde grote klanten niet maar ik zocht ze juist op. Hierdoor haalde ik ook veel grote jongens binnen en zo kwam er na mijn eerste jaar de vraag vanuit de directie of ik geen doorgroei wilde maken naar een meer management positie. Deze managerspositie ontving echter minder provisie en dat was iets waar ik wel veel op verdiende. Ik bedankte dan ook voor de eer en ik koos op dat moment voor de provisie. Een jaar later was ik weer de top verkoper en toen bedacht ik me dat het wel eens heel moeilijk kon worden om dat ieder jaar vol te houden. Wellicht was het goed om die positie van manager toch eens te overwegen. Het resultaat? Ik werd manager. Eerst voor 7 medewerkers, later voor 14.

Ineens was mijn nieuwe doel, een carrière als sales manager, binnen handbereik. Om deze volgende stap te kunnen maken moest ik echter wel naar Amsterdam gaan en dat was voor mij toch wel een dilemma. Hoe kan ik nu met mijn PSV das in Amsterdam gaan werken? Enkele keren per week een bezoek brengen aan het hoofdkantoor, ok. Maar echt met mijn Brabantse meisje wonen en werken in de randstad? Met mijn PSV verleden?

De weg naar Vitae
De oplossing leek zich al snel aan te dienen: Ik kreeg de kans om bij Credit Yard te gaan werken als commercieel manager/ directeur. Toch ben ik hier niet lang werkzaam geweest, het klopte gewoon niet. Daarnaast hadden ze bij Graydon al heel snel door wat er speelde en ze wilden mij niet laten gaan. Zeker niet naar de concurrent. Mijn situatie hebben ze toen aangepakt om een duidelijk statement te maken naar het personeel. Door al dit gedoe besloot ik helemaal te stoppen met deze business en zo kwam ik bij Vitae terecht.

Een eigen plan
In Eindhoven zocht Vitae een 2e aankomend kantoordirecteur voor de Finance tak en daar ben ik gestart voor een opleidingstraject naar deze functie toe. Zeker ook gezien nog mijn jonge leeftijd was dit welkom. Dit begon met het coachen en sturen van specialistische consultants die rap in aantal groeide. Hier was ik in thuis en hier kon ik met veel plezier voor gaan. Er werd gezegd dat het vak vooral mensgericht was, maar ik heb het eigenlijk ervaren als keiharde sales. Nee, dit werd zo niet gezegd nee. Na een jaar wilde ik meer verantwoordelijkheid. Aan de slag met andere soort vacatures en met specifieke grote klanten. Als reactie daarop kreeg ik te horen ”Keep it simple” en dat botste met mijn ideeën. Volgens mij zijn bedrijven namelijk uitstekend in staat om simpele functies zelf in te vullen en wordt er voor moeilijkere functies juist bij W&S bureaus aangeklopt. Na initieel verzet en opmerkingen als “Dat is een veel te moeilijk inkoop traject!” had ik toch mijn eigen plan getrokken. Het mooie is dat ik het nog voor elkaar kreeg ook, om bijvoorbeeld de Rabobank en SNS als landelijke klant binnen te halen. Dit tot verbazing van velen in het management team.

Geluk van een ongeluk
Helaas kreeg ik toen een ongeluk waarop een revalidatietraject volgde. Hierdoor werd ik verplicht om mijn voet van het gaspedaal te halen. Ik kwam in die tijd bij een sportarts/ psycholoog terecht die mij op het volgende wees: ‘Jij acteert niet in je kracht’. Dat heeft mij zeker aan het denken gezet waarop ik mijn verhaal – Wat wil ik nu eigenlijk? – op ben gaan schrijven. Ik wilde voor maatwerk gaan, zeg maar de keurslager zijn in plaats van de supermarkt. Functiespecialist in plaats van branchespecialist. Toen alles op papier stond had ik eigenlijk mijn businessplan geschreven: Talentscoutz voor talenten in de sales en voor klanten die op zoek zijn naar salestalent.

jeroen-talentscoutz-4

Als Scout bij Talentsoutz ben ik altijd op zoek naar talent! Ik begrijp de sales, vandaar dat ik weet wie mijn klanten zoeken. Daarnaast herken ik ook de juiste kandidaten. Door klanten stil te laten staan bij het nu en in te zoomen op de persoon die ze zoeken qua motivatie, energie en passie voor het vak, kan ik ze de juiste kandidaat, ofwel talent, voorstellen.

Nog even terugkomen op de leeftijd, welke tip heb je voor de 45 plus-ers?

Ik zie dat het talent in alle leeftijden zit, talent is niet leeftijd gebonden! Ja, het is wel zo dat veel klanten huiverig zijn voor oudere kandidaten. Er zijn een aantal organisaties die hiervoor open staan maar ik moet er wel bij zeggen dat die dun gezaaid zijn. Als ik die 45plusser een tip mag geven dan zou het zijn: De aanhouder wint. Laat jezelf zien, zorg ervoor dat ze meer zien dan alleen je geboortedatum. Ik geloof dat, zolang je in jezelf gelooft en er echt voor gaat, je je doel echt bereiken zal. De aanhouder wint en als je tips en aanwijzingen zoekt omtrent het solliciteren en het jezelf presenteren dan zijn daar genoeg mogelijkheden voor. Clubs zoals JobBootcamp ja.

Wat is belangrijker, werkervaring of opleiding?

Werkervaring! In de praktijk leer je veel meer. Ik vind het veel belangrijker dat je weet wat je deze club gaat brengen. Denk dan aan je persoonlijkheid, je vaardigheden en je talenten.

Maar wacht eens, ben je überhaupt nog toe gekomen aan die Universitaire studie?

Nee, daar ben ik niet meer aan toe gekomen. Dat is iets waar ik nu wel eens aan terug denk, “Misschien een gemiste kans” . Ik heb er verder ook geen spijt van, het is nu eenmaal zo gelopen.

foto’s: Ming Chao

Volg:
JobBootcamp | Lange Nieuwstraat 105 | 3512 PG Utrecht | tel. 030-227 03 96 | mail. info@jobbootcamp.nl