JobBootcamp

Werken met passie deel 5: “Schuurt het? Dan ben je aan het leren!”

november 12, 2015

Het is een heerlijke dinsdagmiddag als ik naar Naarden afreis. Op het menu staat een gesprek met talent development manager Marije van Bruggen, met wie ik het maar wat graag wil hebben over talenten en hun weg naar de top.

Marije, wat houdt jouw job als talent development manager in?

Ik ben eigenaresse van Peppersz Talent Development Solutions, dat ik in februari 2015 ben gestart. Met mijn bedrijf ondersteun ik organisaties op het gebied van HR-expertise in het algemeen en talentprogramma’s in het bijzonder. Heel doelgericht, met daadkracht, lef én creativiteit pak ik HR-vraagstukken aan die roepen om een frisse blik en een ervaren kijk. Van programma-ontwerp en uitvoering tot talentenselectie tot het ondersteunen van organisaties met hun HR strategie in het algemeen.

Je zei ‘talenten programma’s in het bijzonder’, waarom?

Ik heb echt iets met jonge talenten; ze ‘ontdekken’ en begeleiden naar de top dat doe ik het liefst. Om ze uiteindelijk te zien stralen op sleutelposities in een organisatie. Daaraan vooraf gaat een heel proces, dat ik graag zo goed mogelijk optimaliseer. Daarin kun je een hoop wegen inslaan waarbij vragen beantwoord moeten worden zoals: Wat heeft de organisatie in de toekomst nodig aan talent, welke stakeholders betrek ik bij het proces? Wat is de optimale duur van een goed talentprogramma? Nemen we afscheid als we niet het gewenste resultaat bereiken, of gaan we juist door? Dat allemaal kloppend krijgen vind ik leuk.

Wat maakt het voor jou zo fijn om met (jonge) talenten te werken?

Het is een heel ambitieuze groep mensen, die met veel plezier heel bewust met hun carrière bezig is. Je kunt wel zeggen dat ze enorm gericht zijn op veranderingen en vooruitgang – dat ben ik zelf ook. Op een gezonde manier hebben ze onrust; ze willen vol energie verder, een doel stellen, bedenken hoe je daar komt én uitvoeren natuurlijk. Dat vind ik mooi. Daarnaast zijn het geen klagers, ze snappen dat het best mag schuren op z’n tijd. Dat kan soms pijnlijk zijn, maar de echte talenten vinden dat juist belangrijk en gaan het niet uit de weg.

Hoe buig je jouw passie voor talenten om naar een eigen bedrijf?

Al sinds 2008 liep ik met het idee om voor mezelf te beginnen en de naam Peppersz had ik al bedacht. De wens was er altijd al, maar ik stelde het steeds uit. Dat kwam mede doordat ik bij Delta Lloyd (mijn werkgever in die tijd) een andere functie kreeg. Ik werd talentmanager van het ‘Management Traineeprogramma’, een job die ik met veel plezier aanpakte. Maar na ruim drie jaar begon het toch te kriebelen en had ik steeds meer zin om de stap om voor mezelf te beginnen te realiseren en Peppersz nieuw leven in te blazen. Op zoek naar iets nieuws binnen mijn expertise: het ontwikkelen en optimaliseren van talentprogramma’s.

Young talent en het (door)ontwikkelen van traineeprogramma’s waren toen én nu een hot-topic. Maar wat levert een traineeship een bedrijf eigenlijk op? Die kwestie leeft onder organisaties, samen met de toenemende vraag naar programma’s waar de focus echt op het resultaat ligt. Daar haakte ik op in. Met Peppersz heb ik nu de mogelijkheid om te doen waar ik goed in ben, zonder dat mijn batterij op raakt doordat ik op dezelfde plek blijf hangen. Ideaal!

Doen waar je goed in bent, zonder dat je batterij op raakt. Ideaal!

Wat onderscheidt jou van andere talentcoaches?

Mensen zeggen over mij: ‘She walks the talk’. Wat ik zeg, dat doe ik ook. Daarnaast ben ik competitief en heel resultaatgericht, meer denk ik dan de gemiddelde HR-professional. Verder typeert mijn lef mij. Ik durf besluiten te nemen, soms om de snelheid in een proces te houden, vaak ook omdat ik ervan overtuigd ben dat je gaandeweg kunt bijsturen en ontwikkelen. Verder heb ik een heel scherp observatievermogen, ik ‘zie en voel’ eigenlijk bij het eerste gesprek al of ik met een talent te maken heb. Dan begin ik meteen te visualiseren: zou hij of zij standhouden in de boardroom?

Je hebt je als talentcoach ondertussen al meer dan bewezen…

Bij Delta Lloyd hebben we inderdaad erg mooie prijzen in de wacht weten te slepen. Daar ben ik heel trots op. Zo werden we in 2012 de winnaar van het Beste Management Traineeship van Nederland. Een jaar later stonden we in de top drie van de ‘Best Traineeship of the Benelux’ met als prachtige afsluiter van mijn loopbaan bij Delta Lloyd de titel Best Traineeship of the Benelux in november 2014.

Zijn er zaken die jij, met al je ervaring, wellicht graag anders zou zien?

De ontwikkeling die ik nu zie is dat talentprogramma’s steeds meer resultaat- en doelgericht zijn, dat vind ik heel mooi. Dat past bij mij, dat geeft duidelijkheid en richting. Maar ik zou het nog beter vinden als er nog meer oog komt voor diversiteit. Ik heb dat vorm gegeven door de criteria voor kandidaten opnieuw te formuleren waarmee een bredere doelgroep aangesproken werd. Samen met nog een aantal initiatieven heeft dat tot significant meer ‘niet-westerse’ aanmeldingen geleid.

Tot slot, heb je nog tips voor onze lezers?

Ik geloof heilig in zeggen wat je doet én doen wat je zegt. Verwachtingen over en weer moeten helder zijn, je moet op hetzelfde bord schaken. Pas dan zijn de randvoorwaarden op orde om echt resultaten te behalen!

Wil je meer lezen over ‘mensen met passie’?

Deel I – “Ik heb een hobby en ik krijg en nog voor betaald ook”, zo vertelt werkcoach Ellis van Marmeren
Deel II – Een inspirerend gesprek met interim Rabobank directeur Tom Dooge
Deel III – Jeroen van Ganzenwinkel over sport, tegenslagen en doorgaan!
Deel IV – In gesprek met bevlogen recruiter Catalijn: “Geloof dat het werk dat jij wilt doen bestaat!’

Volg:
JobBootcamp | Lange Nieuwstraat 105 | 3512 PG Utrecht | tel. 030-227 03 96 | mail. info@jobbootcamp.nl