JobBootcamp

Werken met plezier: het echte leven

januari 12, 2017

2017 is begonnen. Het lijstje met goede voornemens staart je gretig aan. Ik ga daarom met nog meer overtuiging door met mijn gesprekken over werkplezier. Om ook jou te overtuigen: in 2017 is met plezier naar je werk gaan niet alleen mogelijk, het wordt zelfs heel normaal.

Nou, klinkt goed! Maar even serieus, hoe vind je zo’n baan? En hoe weet je wat je wil? Geen simpele vragen. Hoog tijd dus om deze kwesties te bespreken met een medemens, die ons voorging in het vinden van werkplezier. Vandaag in de spotlight: Arnoud Kuijpers (29). Hij werd in 2015 verkozen tot beste leraar Nederlands en vertelt nu speciaal aan ons over zijn ambities en bevindingen rondom werkplezier.

Wat vind je zo leuk aan leraar Nederlands zijn?
Het allerleukste vind ik het contact met leerlingen. Ze zitten in een levensfase vol ontwikkeling in wie ze zijn en wat ze willen. Om daar ook maar een beetje in te kunnen bijdragen vind ik fantastisch. Ik ben graag een luisterend oor voor ze. Ook kan ik ze nog een beetje vormen, althans die illusie heb ik. Verder ben ik iemand die niet stil kan zitten. Ik wil continu dingen veranderen en verbeteren. Die ruimte en vrijheid krijg ik in het onderwijs.

index

Hoe wist je wat je wilde worden? 
Op de basisschool riep ik al dat ik docent wilde worden, waarom weet ik eigenlijk niet. Misschien omdat mijn opa docent was geweest. Of omdat je als kleuter alleen nog dacht te kunnen kiezen uit beroepen als bakker, clown of meester. Nederlands was mijn beste vak op de middelbare school, dus dat ben ik gaan studeren. Pas toen ik echt voor het eerst voor de klas stond wist ik het zeker. Dat gaf zo’n ongelofelijk goed gevoel. Volgens mij heeft ieder mens iets dat hij graag zou doen, iets dat hij interessant vindt of waar hij goed in is. Ik geloof dat je dat moet volgen, onafhankelijk van hoeveel geld het oplevert.

”Al de liefde, interesse en inspiratie die je leerlingen geeft krijg je helemaal terug.”

Zou je niks aan je baan willen veranderen?
Oh jawel! Ik raak snel verveeld, dus ik wil graag uitgedaagd blijven. Dit jaar heb ik met een collega een nieuw soort onderwijs voor Nederlands bedacht. Mijn einddoel is het onderwijs in Nederland verbeteren. Dat is het altijd al geweest, dat zit diep in mij. Afgelopen week had ik bijvoorbeeld een gesprek met mensen uit de Tweede Kamer over het eindexamen. Daar gaan nu veranderingen plaatsvinden en daar werk ik samen met een paar collega’s al een aantal jaar heel hard aan. Nu is het eindelijk een beetje aan het lukken. Ik ben altijd opzoek naar een doel om na te streven.

Je bent dus erg ambitieus
Ja, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook moeilijk vind om tevreden te zijn. Dan ben ik bang dat ik stil sta, en ik wil graag vooruit. Ik wil graag iets bereiken en van betekenis zijn. Hoe dat moet, tevreden zijn met wat je hebt, dat is iets wat ik nog kan leren.

Het contact met leerlingen zorgt ervoor dat ik het gevoel heb dat ik met het echte leven te maken heb.”

Wat is werkplezier voor jou?
Werkplezier is voor mij dat je op het moment dat de wekker gaat, zin hebt om op te staan en naar je werk te gaan. Dat heb ik hooguit 2 dagen in het jaar niet, de rest van het jaar altijd! Dat ik kan helpen, door leerlingen een vaardigheid te leren of ze in andere problemen te ondersteunen. Dat ik van betekenis kan zijn voor leerlingen, dat maakt dat ik elke dag met veel plezier voor de klas sta. En ik maak zelf iets, ik mag doen wat ik zelf wil, binnen bepaalde kaders uiteraard.

Mocht je na het lezen denken ‘’Ik ben blij te concluderen dat ik met veel plezier naar mijn werk ga.’’
→ Ja: Wat fijn! Vind je het leuk ook geïnterviewd te worden? Stuur een mailtje naar sophie@jobbootcamp.nl
→ Nee: Wij zijn gespecialiseerd in mensen naar werkplezier brengen. Bel ons gerust een keer op voor vragen of advies.

Volg:
JobBootcamp | Lange Nieuwstraat 105 | 3512 PG Utrecht | tel. 030-227 03 96 | mail. info@jobbootcamp.nl