JobBootcamp

Deel 4: WWZ en Werkloosheidswet, interview met HR-deskundige Filip van Steensel

maart 24, 2015

Wat doet het UWV?

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) voert de volgende werknemersverzekering uit:

 • WW
 • Ziektewet
 • WAO en WIA
 • Hiernaast voert het UWV ook andere regelingen uit, denk aan de WAJONG, de Toeslagenwet en de WAZ, die voor dit onderwerp minder relevant zijn.

  Het UWV beslist ook in ontslagaanvragen. Met de komst van de WWZ is dat uitsluitend bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of wegens langdurig ziekteverzuim (langer dan 2 jaar).

  Wat zijn de wijzigingen met betrekking tot de WW?

  De duur van de WW is aangepast. De maximale duur van 38 maanden wordt stapsgewijs teruggebracht tot 24 maanden. De maximale termijn van 24 maanden zal per 1-1-2019 gaan gelden. Kijk voor de zekerheid echter altijd de CAO die van toepassing is na, want daarin kan een aanvullende uitkering geregeld worden.

  Nu kun je als werkzoekende werk weigeren, omdat het niet passend is. Blijft dit zo?

  Nee, na 6 maanden werkloosheid worden alle werkzaamheden als passend gezien. Dit weigeren betekent een sanctie dan wel het einde van het recht op een uitkering.

  Filip, bedankt voor je tijd en dat je ons hebt willen meenemen in de belangrijkste wijzigingen in het arbeidsrecht. Heb je nog tips voor de lezer?

  Mijn belangrijkste tip is: Win altijd juridisch advies in bij een arbeidsrechtelijk dispuut, iedere situatie is namelijk uniek. Verder is het aan te raden om te profiteren van de kennis van specialisten, zodat je zelf -bijvoorbeeld als MKB'er – bezig kan zijn met waar het voor jou om draait, ondernemen. Dit bespaart aanzienlijk in tijd en energie. Jezelf verdiepen in de materie loont zeker, dat kan bijvoorbeeld via de volgende wegen;

 • Voor precieze toelichting per wetsartikel: 'Schets van het arbeidsrecht, toelichting op 7:611a' (Wolters Kluwer)
 • Ook op de site van Rijksoverheid zijn staan artikelen en factsheets
 • En mijn laatste tip, bereken vanaf wanneer het aantrekkelijk is om iemand in dienst te nemen t.o.v. arbeid inhuren via een derde partij.

  Het artikel ‘WWZ algemeen volgens HR-deskundige Filip van Steensel’ is onderdeel van een serie blogs over de WWZ. Lees meer over de WWZ volgens Filip van Steensel:

  Lees je het interview over de veranderingen die de WWZ brengt liever op een later moment terug? Download het interview dan als PDF door hieronder je gegevens achter te laten. De download-link verschijnt automatisch onder het formulier na het invullen van je gegevens.

  Bedrijf

  Naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Telefoonnummer

  Volg:
  JobBootcamp | Lange Nieuwstraat 105 | 3512 PG Utrecht | tel. 030-227 03 96 | mail. info@jobbootcamp.nl